zondag, september 17, 2006

Piet-Hein Donner

Over de invoering van de shari'a

Politiek Den Haag stond deze week op zijn achterste benen, nadat CDA-minister Donner verklaarde dat wat hem betreft de islamitische rechtsspraak op basis van de shari'a zou moeten worden ingevoerd in Nederland als daar een tweederdemeerderheid voor zou zijn.

Wat een oen. En zo'n technocratische onbenul staat hoog op de CDA-lijst, dit zou dan een boegbeeld van onze samenleving moeten zijn. Weg met die man!

Donner is er zo één die ervanuit gaat dat democratie draait om wat de meerderheid wil. "De meerderheid heeft altijd gelijk", is kennelijk zijn motto. Een grove misvatting. Historische voorbeelden van het tegendeel zijn er te over. Bij de democratie gaat het juist om minderheden. Hoe zorg je er als samenleving voor dat ook de minderheden aan bod komen - het is de taak van de wetgever om juist de rechten van die minderheden te beschermen.

Daarom: van onze minister van Justitie verwachten we juist dat hij alles op alles zet om er voor te zorgen dat alles en iedereen die dat fundamentele principe van onze democratie wil aantasten geen poot aan de grond krijgt. Het is nog even de vraag of we daar nu aanvullende wetgeving voor nodig hebben (zoals het CDA wil) of juist niet (zoals de VVD gelooft), maar een actieve, waakzame, rol van onze bestuurders is in ieder geval noodzakelijk. En geen gelatenheid, geen onfatsoenlijk constitutioneel principieel wetstechnisch gewauwel.

Donner is een gevaar voor onze democratie en dient zo snel mogelijk zijn biezen te pakken.

1 opmerking:

Felix zei

Hamas is democratisch gekozen maar wordt niet geaccepteerd door de Nederlandse regering. Dus daarmee is Donner in tegenspraak met het beleid van de regering. Dit is gewoon een pacifistisch handgebaar van Donner in de hoop dat daarmee het aantal verdachte pakketjes af zal nemen.